Muhasebe Tahmininde Değişiklik yapılırsa, işletme bunu hangi dönemlere, nasıl uygular?
TMS 8 MUHASEBE POLİTİKALARI, MUHASEBE TAHMİNLERİNDE DEĞİŞİKLİKLER VE HATALAR
Geriye dönük uygulama, yeni bir muhasebe politikasının işlemlere, olaylara ve koşullara, söz konusu politika hep kullanımdaymış gibi uygulanmasıdır. Geriye dönük yeniden düzenleme ise, geçmiş dönem hatalarının düzeltilerek, düzeltilmiş tutarların finansal tablolarda hiç hata olmamış gibi yer alması, ölçülmesi ve açıklanmasıdır.
Bir muhasebe tahminindeki değişikliğin etkisi ileriye dönük olarak, kar veya zarar ile ilişkilendirilerek sadece değişikliğin yapıldığı cari dönem ile ilgiliyse değişikliğin yapıldığı dönemde veya gelecek dönemler ile de ilgiliyse hem değişikliğin yapıldığı dönemde hem de gelecek dönemlerde finansal tablolara yansıtılmalıdır.
Örneğin; şüpheli alacaklar tutarının tahmininde bir değişiklik, sadece cari dönemi etkiler ve bu nedenle o dönem içinde finansal tablolara yansıtılır. Oysa, amortismana tabi varlıkların faydalı ömürleri ya da ekonomik kullanma şekillerine yönelik tahminlerin tahminindeki bir değişiklik hem cari dönemin amortisman giderlerini hem de varlığın geri kalan faydalı ömrü içinde her dönemin amortisman giderini etkiler.
Her iki durumda da cari döneme ilişkin değişikliğin etkisi gelir tablosuna yansıtılır.
Gelecek dönemler üzerinde bir etki varsa etki ilgili gelecek dönemlerde finansal tablolara yansıtılır.
Geçmiş dönemi etkilemesine örnek olarak da lisansların yararlı ömrünün 3 yıldan 15 yıl a değişmesini (lisans uzatmak gibi) örnek gösterebiliriz, bundan faydalanarak geçmiş dönemlerde hesaplanan amortisman giderinde de azalma olacaktır ve geçmiş dönemlere dair düzeltme yapmak zorundayız. Ya da yeni bir standartın geçmişe yönelik uygulanması mecbur kılınabilir..